Chateau Pabus - Grand vin de Bordeaux

De uitdaging van een Prins

Het beleid van de wijngaard

Eerst en vooral heeft de topografische reconfiguratie een natuurlijke drainering begunstigd. Dankzij een doorgedreven studie van de complexiteit van de verschillende percelen, de onderstammen en de klonen werden op nauwgezette wijze geselecteerd om zich aan te passen aan de fysisch-chemische voorwaarden van de bodem. De keuze van de wijnstokrassen Merlot en Malbec - twee traditionele Bordeaux-variëteiten, maar slechts zelden samen aangeplant - vertegenwoordigt reeds een singulariteit en weerspiegelt een vooringenomenheid van moderniteit.

twee traditionele Bordeaux-variëteiten, maar slechts zelden samen aangeplant

De densiteit van de beplanting, de verdeling van de last van de bessen per stok en de beredeneerde cultuurwijze werden bepaald om een druif te kweken van hoge kwaliteit. Zonder zuivere en gezonde druiven, geen grote wijnen. Dit is een onwrikbare waarheid. Het werk met voorzorgsmaatregelen in de wijngaardlijnen geeft het basisproduct.


Het werk binnen de wijnkelder

De wijnen van Pabus ondertekenen ook het werk van de wijnmaker. Wat zou een terroir betekenen zonder het werk van de mens? Robert S. Dow waakt er nauwgezet over om de auteurs te laten verschijnen achter zijn wijnen, op deze wijze eraan herinnerend dat in elk werk, de stijl van de mens is.  De tussenkomst van experts, gevoed door hun kennis en hun ervaring, blijft onmisbaar om de deugden toe te passen van maat, evenwicht, respect voor de regels tijdens de wijnmaking.

In zijn streven naar de excellentie, heeft Robert S. Dow de eigendom voorzien van een fantastisch werkinstrument: een eerste gistingsvat om de eerste wijn te maken in vaten van 500 liter, en een tweede gistingsvat in inox, helemaal modern, om de tweede wijn te produceren.

Een malolactisch gistingsvat en een vat voor de rijping van de wijn.

in elk werk, de stijl van de mens is


De technische trajecten

Château pabus

De eerste wijn wordt gemaakt in vaten van 500 liter in Franse eik. Het principe is eenvoudig: de druiven plukken op het optimale rijpheidsmoment, deze vrijmaken van hun steeltjes en direct inbrengen in de vaten.

De wijnmaking gebeurt aldus op natuurlijke wijze. De looizuur-extractie gebeurt tijdens de regelmatige omkering van de vaten die het druivensap terugbrengt in suspensie op de droesem om er doorheen te lopen en er aldus op een delicate wijze de beste tannine uit te halen. Het geheel van de zalen is thermisch geregeld voor een permanente controle van de gistingen.

Bij het einde van de alcoholische gisting en de maceratie, worden deze vaten van 500 liter uitgestort in vaten van Franse eik van 225 liter om er de malolactische gistingen te realiseren.
De kelderbehandeling zal daarna 15 tot 18 maanden duren volgens het wijnjaar.

Bij de degustatie ontdekt men het resultaat: de wijnen geven zich met open hart, met grote densiteit in de mond en een grote verfijning van tannine (looizuur).

Petit pabus

De druiven, komende van de jongste wijnstokken, worden tot wijn verwerkt in kleine thermo-gereguleerde conische inox vaten, voorzien van een grote opening om het kneuzen te vergemakkelijken. Ook hier weer staan alle technische hefbomen ter beschikking om op zijn best de integriteit van de druiven te respecteren alsook de extractie ervan.

Na het overgieten in de vaten van Franse eik vaten 500 liter, wordt de eerste wijn gemaakt. Aldus blijft de impact van het hout gematigd: deze moet slechts een steun zijn om aan de wijn zijn complexiteit te schenken.

TBij de degustatie ontdekt men het resultaat: de wijnen geven zich met open hart, met grote densiteit in de mond en een grote verfijning van tannine (looizuur).