Chateau Pabus - Grand vin de Bordeaux

FILOSOFIE & ambities

De filosofie van het huis belichaamd door een ploeg

Waarschijnlijk bestaat er geen toeval in het leven. In Pabus, is er steeds een zwaan op de uitnodigende vijver. Enkele ogenblikken zijn voldoende om deze schitterende alchemie te begrijpen tussen de keizerlijke vogel en het landschap. Licht, overvloed, verzoening met de Natuur. Alles samen, is dit het symbool van het kasteel van Pabus.

Verzoening met de Natuur. Alles samen, is dit het symbool van het kasteel van Pabus. Dit belichaamt de waarden die worden bepleit door zijn ploeg. Bescheidenheid, evenwicht, nobelheid, elegantie, vurigheid van de verovering...


Robert S. Dow

Na veertig jaar in de wereld van de financiën te hebben gelaveerd, zocht ik nieuwe uitdagingen. Mijn dochter, wetende dat ik een grote liefhebber was van de wijnen van Bordeaux, overtuigde mij om te investeren in een eigendom in Bordeaux. Na enkele bezoeken, vielen we onder de betovering van het Château Pabus. Bezorgd om de continuïteit te verzekeren in de moderniteit, heb ik in 2012 het beleid van het domein toevertrouwd aan de vroegere eigenaar, Kris Couvent, een Belgische handelaar. Geen enkele beperking aan onze vastbeslotenheid: alles zou worden ondernomen om Pabus te hijsen naar de top van de ‘oorsprongsbenaming’. Belangrijke werken werden uitgevoerd. Steeds binnen deze kwalitatieve vereisten, heb ik beslist een beroep te doen op de beste experts, zoals Michel Rolland en zijn medewerker Bruno Lacoste. Ons gemeenschappelijk doel: pleiten voor een nauwkeurige wijnbouw en een beredeneerde oenologie om het terroir te sublimeren. Met een dergelijke ploeg, zien we de toekomst tegemoet met kalmte en sereniteit.


Michel Rolland

Robert Dow heeft zich op heden uit de zaken getrokken. Zoals elke wijngepassioneerde, was zijn ambitie zijn eigen wijndomein te bekomen en zijn eigen kwaliteitswijnen te produceren. Geen enkel snobisme bij hem. Hij droomde niet van een ‘cru classé’. Zijn idee was een mooi, klein eigendommetje op de kop te tikken, met een kwaliteitsterroir. Aangezien de man een onvermoeibare perfectionist is, heeft hij de gebouwen willen vernieuwen, ultramoderne installaties creëren, bewegingen en procedures van uitmuntendheid verwerven in de wijngaard zowel als in de wijnkelder om de kwintessens te halen uit dit terroir.

Een benadering die enigszins gelijk is aan die van de wijnboeren die de “garagewijnen” hebben uitgevonden. Sedert de aankoop van de eigendom, is Robert Dow aan het werk. Niets schijnt zijn vastberadenheid en zijn enthousiasme aan te tasten. Omringd door een stevige ploeg die hij weet te motiveren, kijkt hij nooit op een inspanning om gedistingeerde cuvées te produceren. Het volstaat om de jongste wijnjaren te proeven om zich te vergewissen van de kwalitatieve vooruitgang. 2015 is bijzonder indrukwekkend… De wijn is steeds het product van een samenzwering tussen de wijnbouwer en de consultant.

Een nieuwe bladzijde wordt geschreven. En ik ben zeer gelukkig dat wij die samen schrijven...


Mikaël Laizet

Mikaël Laizet werd geboren op 3 mei 1978 in Bègles. Hij is zoon, kleinzoon en achterkleinzoon van landbouwers en wijnbouwers. Tot 2014 was hij eigenaar van een kleine wijngaard binnen de AOC Bordeaux Supérieur, in de gemeente Cadaujac op het familiaal domein “Domaine de Marteau”. Al van jongs af aan volgt Mikaël van dichtbij de verschillende aspecten van de wijnbouw. Na zijn studies Biologie, behaalde hij in 1998 zijn diploma Oenologie in Bordeaux. Als stage en ter afronding van deze opleiding ging hij aan de slag op Château Cantenac Brown in Margaux, terwijl hij ook zijn legerdienst deed. Vervolgens ging hij op verschillende plaatsen in de sector tijdelijk aan de slag: in het laboratorium van la Chambre d’Agriculture in Soussac, in Turkije op het wijndomein Gülor en bij Slaley Cellars in Stellenbosch. In 2000 werden zijn talent en harde werk opgemerkt door Michel Rolland die hem een permanent contract aanbiedt. Mikaël Laizet wordt er verantwoordelijk voor verschillende wijndomeinen in Bordeaux (Château Le Gay et La Violette, Château tour Saint-Christophe, Château Malartic Lagravière, La Louvière, Couhins Lurton… ), in de Loirestreek ( Maison de negocé Joseph Verdier) en in de rest van de wereld (Argentinië, Spanje, Portugal, Mexico en Armenië).


Kris Couvent

Een kompas met vier hoeken vertegenwoordigt mijn visie: kwaliteit, opening, authenticiteit en traditie. Zoveel deugden die mijn activiteit hebben geleid als handelaar en als eigenaar. Op Château Pabus heb ik er mij op toegelegd deze in de praktijk om te zetten.
Samen met Robert S. Dow, delen wij dezelfde verlangens van excellentie: dit terroir tot de hoogste graad brengen van vervulling, nooit ophouden te zoeken en te vernieuwen om aan onze ‘crus’ precisie te verlenen, diepgang, gulzigheid en charme. Deze haute-couture vinificatie, zoals wij die beiden opvatten, impliceerde een beroep te doen op de beste experts. Dat is de reden waarom wij ons omringd hebben met oenoloog-consultants, Bruno Lacoste et Michel Rolland. Wij hebben onszelf niets ontzegd om de uitdaging waar te maken: Château Pabus brengen tot de top van de oorsprongsbenaming.


De grote ambities van het Château Pabus

Op de heuvels van Sadirac kunnen de hectares van de eigendom geteld worden op de vingers van één hand.  Enkele wijnakkers, wijnstokken die zo schaars zijn dat men ze zou kunnen opnoemen met hun voornaam, vruchtbare trossen, een voor een verzorgd tot ze worden geoogst bij de perfecte rijping van de druiven, met oneindige voorzorgen.

Al deze inspanningen voor enkele hectoliters wijn, gekweekt als een prins. Men produceert hier geen garagewijnen, maar ‘niche-wijnen’, waarvan de vooruitgang wordt gemeten bij elk wijnjaar. Al deze inspanningen om aan de liefhebbers de zin te geven deze uiterst superieure Bordeaux te proberen.

Een traditionele en vernieuwende architectuur

In dit architecturaal project is alles opening, discretie, eenvoud, zowel door de zuiverheid van zijn lijnen als door de keuze van de gebruikte materialen, die voortdurend in dialoog staan met de wijngaard.

Het was oorspronkelijk de wens van de heer Robert S. Dow om de gistingsruimte en de wijnkelder te moderniseren. Eerste restauratiewerken toegekend in de bijgebouwen in 2012. Het werktuig werd tevens totaal herdacht: creatie van een voetgangersbrug boven de nieuwe vaten, herstructurering van de bodem voor een betere evacuatie van de waters. Deze zelfde resten worden gestockeerd in een vat om behandeld te worden door een externe onderneming. De keuze van de betegeling en de wandtegels werd bepaald om een makkelijker reiniging mogelijk te maken.

Tweede golf van werken: 2013. Opbouw van een nieuw gebouw in de verlenging van de bijgebouwen om het landbouwmateriaal te kunnen bergen. Achteraan, een afdak dat plaats biedt aan de stocks, een laboratorium en het systeem van thermoregulatie.

In 2014, oprichting van een persoonlijke kelder in de ondergrondse kelders van het kasteel.
In 2015, uitbreiding en transformatie van de gistingsruimte om de capaciteit ervan te verdubbelen en een grotere precisie te bereiken in het beheer van het perceelplan, en zelfs het intra-perceelplan. Het programma werd vervolledigd met een flessenopslag en een lokaal voor het aanbrengen van etiketten. Men heeft tevens bureaus voorzien, een degustatieruimte, en een dakterras met uitzicht op het kasteel en de wijngaard.


Esthetische en filosofische keuzen

Het was vooral belangrijk zich te versmelten met het oord. Vandaar de keuze voor een volkse architectuur, om het bestaande landschap te eerbiedigen. De tuin en het park werden tevens herdacht om een uitzicht te bieden op de wijngaarden vanuit het kasteel.

Regionale edele materialen (kalken, steenblokken, waterafvoerende pannen, eik, enz.) werden aangenomen in deze filosofie van de eerbied voor het terroir en het grondgebied.

Voor de binnenruimten, werd een moderne architectuur verkozen om een spanning te creëren met de klassieke omgeving van de plaats. De gulle toepassing van glas laat het natuurlijk licht massaal binnen in de gistingskelder. Het werktuig is des te aangenamer en functioneler; vanaf de ingang in de gistingskelder, laten de glazen deuren een visueel uitzicht toe tot aan de wijngaarden.


De flessenopslag is integraal overdekt met een gevelbeplating type “wijnkist” omwille van de stevigheid wegens het gebruik van vorkheftrucks. Een dergelijke bekleding verwarmt bovendien een ruimte die geen natuurlijk licht ontvangt en verzacht de hardheid van de metalen boxen.

De degustatiezaal opent op de wijngaardenarena, om de bezoekers eraan te herinneren dat de wijn essentieel een product is van het terroir. De doorzichtigheid naar de flessenopslag laat hen tevens toe het werk van de mens en de sequentiële activiteiten van de productie te begrijpen.